Συνταγές

Σημεία που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου

Το παραδοσιακά αλεσμένο σε πετρόμυλους και ψυχρής πίεσης ελαιόλαδο διατηρεί όλες τις βιταμίνες του, αντιοξειδωτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά , διότι δεν χρησιμοποιείται νερό στην διεργασία παραγωγής . Τα μοντέρνα φυγοκεντρικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή ελαιολάδου απαιτούν την προσθήκη ύδατος για την εξαγωγή ελαιολάδου από την ελαιοζύμη. Δεδομένου ότι οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο λάδι είναι τα περισσότερα διαλυτά στο νερό, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά ξεπλένονται όταν το λάδι και το νερό διαχωρίζονται . Το ελαιόλαδο της ΒΙΟΛΕΑ διατηρεί όλη την θρεπτική αξία του.

Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης πρέπει να διατηρείται κάτω από 27 ° C σε όλα τα στάδια της παραγωγής για να εξασφαλιστεί η διατήρηση των θρεπτικών και αρωματικές ιδιότητες του ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο που παράγεται με τις μυλόπετρες και πιεστήρια είναι πιο γλυκό και πιο ήπιο από τα φυγοκεντρικά έλαια . Οι μυλόπετρες συνθλίβουν τις ελιές , αλλά ποτέ δεν κόβουν τον φλοιό του φρούτου σε πολύ μικρά κομμάτια, ως εκ τούτου πικρές ουσίες δεν απελευθερώνονται μέσα στο λάδι . Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι γλυκό και ήπιο , ώστε να συνθέτουν τις γεύσεις των τροφίμων χωρίς να τις υπερκαλύπτουν.

Οι καταναλωτές πρέπει πάντα να αγοράζουν «παρθένο» ή «εξαιρετικά παρθένο» ελαιόλαδο. Αυτές οι κατηγορίες εξασφαλίζουν ότι το ελαιόλαδο αυτό προέρχεται από φυσική πηγή (το ελαιόδενδρο) και εξάγεται με μηχανικά μέσα , και όχι με χημικούς διαλύτες.

The traditional stone-milled, cold-pressed method is more ecologically-friendly because it produces half the liquid waste of an industrial factory.